Sastanak u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH

Predstavnici Ministarstva prometa i komunikacija BiH i Udruženje privatnih poštanskih operatera su 28. maja 2018. godine održali sastanak na kojem je razgovarano o aktuelnim problemima privatnih poštanskih operatera u Bosni i Hercegovini, o generalnom stanju tržišta poštanskog prometa u Bosni i Hercegovini, ali i o potojećim i novim zakonskim riješenjima.

Sastanku su ispred Ministarstva prisustvovali: savjetnik ministra Šadi Matar, iz Sektora za komunikaciju i informatizaciju Senada Čengić, pomoćnik ministra Vlatko Drmić, a ispred Udruženja privatnih poštanskih opetratera: Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Marinko Tomić i Predsjednik Skupštine Udruženja Ermin Alamerović.

 

Devijacije tržišta poštanskog prometa u BIH, između ostalog uzrokovane nepostojanjem strategije razvoja poštanskog prometa, te otežanim provođenjem postojećeg Zakona, uzrokovane su i nizom drugih faktora, a kao jedan od temelja unapređenja tržišta i samog sistema poštanskog prometa je donošenje strategije razvoja poštanskog prometa. Predstavnici ministarstva su istakli da Ministarstvo poduzima niz aktivnosti usmjerenih ka iznalaženju riješenja i donošenju strategije razvoja poštanskog prometa u Bosni i Hercegovini.

 

Predstavnici Ministarstva s sa predstavnicima Udruženja dogovorili uključivanje Udruženja u izradu Nacrta Zakona poštanskim uslugama Bosne i Hercegovine, koji je u decembru 2017. godine dostavljen Vijeću ministara BiH na potvrđivanje, ali je vraćen na ponovnu izradu pod nazivom Zakon o poštanskom sistemu.