Okrugli sto “Redefiniranje univerzalne poštanske usluge”

Dvodnevni okrugli sto u organizaciji Agencije za poštanski promet BiH i Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Ministarstva komunikacija i prometa BiH, održan je 28. i 29.05.2019. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Okrugli sto “Redefiniranje univerzalne poštanske usluge” okupio je predstavnike javnih i privatnih poštanskih operatera, predstavnike regulatornih agencija iz regiona, kao i predstavnike ministarstava i fakulteta. Cilj okruglog stola je unapređenje univerzalne poštanske usluge u skladu s razvojom tehnologije i samog tržišta, a obzirom na potrebu uvođenja novih tehnologija kao što su digitalno slanje pošiljki, dostava dronom, plaćanje putem interneta i mnogi drugi izazovi.

U okviru panela “Očekivanja od nove poštanske direktive” i “Liberalizacija poštanskog tržišta i posljedice implementacije direktive”, obrađene su i teme kao što su: “Izazovi nove poštanske direktive”, “Očekivanja davatelja univerzalne poštanske usluge u BiH od nove poštanske direktive”, “Posljedice implementacije direktive u odnosu na stanje prije liberalizacije/razvoja/e-trgovine/digitalizacije”, “Iskustva davatelja univerzalne usluge u procesu liberalizacije tržišta” i druge.